Jajko kurze, indycze, strusie, rybie, kacze lub gęsie, a pewnie znajdą się jeszcze inne. Takie mamy dostępne na rynku jajka – w Polsce natomiast najczęściej spożywamy i wykorzystujemy jajka kurze. Jajko jest bardzo często podstawowym filarem wielu potraw i wypieków. Głównie składa się z wody (74,8%), następnie z białka (10%), tłuszczu i węglowodanów. 100 g jajek ma około 147 kcal.
Wielkości jajek
Zgodnie z wprowadzoną klasyfikacją jaj od dnia 1.08.196 roku mamy podział ze względu na wagę, która powinna pojawiać się najczęściej na opakowaniu:
Rozmiar | Opis | Waga |
---|---|---|
XL – extra large | bardzo duże | 73 g i cięższe |
L – large | duże | od 63 g do 73 g |
M – medium | średnie | od 53 g do 63 g |
S – small | małe | lżejsze niż 53 g |
Klasy jajek
- A – jaj świeże
- B – jaj utrwalone lub drugiej klasy
- C – jajka niesortowane z przeznaczeniem głównie dla przemysłu
Zastosowanie jaj
Potrawy, wypieki i przetwory wykorzystują jajka. Najczęściej możemy spotkać jajka w postaci smażonej – sadzone, jajecznica czy omlet. W postaci gotowanej na miękko, twardo, półtwardo czy w koszulce. Jajko możemy zastosować do ciasta – głównie do biszkoptu, ponadto możemy zastosować do sałatek – przykładowo warzywnej, a także do wielu innych potraw.
Jakie najczęściej kupujemy jajka?
W marketach, jeśli tam robicie zakupy jajek, możemy spotkać w 90% dwa rozmiary jajek – M i L. Najczęściej wybieramy tzw. „Elki”, ze względu iż są większe a niewiele droższe. Natomiast pozostałe jajka jak S czy XL warto zakupić bezpośrednio od gospodarza na wsi lub rynku.
Od czego zależy wielkość jajka?
Dwa czynniki mają bezpośredni wpływ na rozmiar jajka kurzego – rasa kury i jej wiek. Im starsza kura tym większe jajko. Wiadomo, że dodatkowy wpływ będą miały pośrednie czynniki jak pasza, miejsce chowu, itp.